Overvejer du at få en varmepumpe? Dette skal du være opmærksom på

Det er blevet mere og mere populært at få installeret en varmepumpe i hjemmet enten som primær eller supplerende varmekilde. Det hænger naturligvis sammen med de stigende energipriser og de klimamæssige fordele, som varmepumper har. Varmepumper kan dog i nogle tilfælde være en utroligt stor investering, og derfor bør du sætte dig ind i både fordele og ulemper, inden du tager en beslutning. Her får du input til, hvad du blandt andet skal være opmærksom på.

Luft til luft eller luft til vand

Helt grundlæggende er noget af det vigtigste selvfølgelig, at du vælger den rette varmepumpe. Der findes flere forskellige på markedet, hvor de to mest populære er luft til luft- og luft til vand-varmepumper. Her kan det være en fordel at få rådgivning direkte fra en virksomhed, som arbejder med salg af varmepumper, da de kan rådgive ud fra din specifikke situation. Ellers gælder det oftest, at luft til vand-varmepumper er bedst egnede til at opvarme helårsboliger, mens luft til luft-varmepumper fungerer bedre som en supplerende varmekilde.

Luft til vand-pumperne fungerer ved at bruge varmeenergien fra luften udenfor til at opvarme vand, som så kan bruges til at varme boligen op og til et dejligt varmt brusebad. Fordi varmen kommer fra vand, er denne varmepumpe også oplagt, hvis dit hus er født med radiatorer og varmerør. Luft til luft-varmepumperne har til gengæld den fordel, at de kan bruges til både at opvarme og køle et rum. De kan derfor være gode i et mindre sommerhus eller soveværelse, hvor man kan få brug for både varme og køling, og som samtidigt ikke er for store kvadratmetermæssigt.

Tilskud til en varmepumpe

Nu hvor håndværkerfradraget til opsætningen af en varmepumpe er udløbet, er det heldigt at du i stedet kan få et energitilskud til en varmepumpe. Hvor meget du kan få, varierer naturligvis og afhænger af, hvor stort et område, der skal opvarmes. De fleste kan dog forvente et tilskud på mellem 13.000 og 30.000 kr., og det er værd at tage med i overvejelserne. Varmepumperne er naturligvis allerede pengebesparende i sig selv, fordi de er langt mere energieffektive end mange andre varmekilder, men et tilskud kan gøre det mere overskueligt at skulle investere i.

For at søge om tilskuddet, skal du først have et tilbud fra en leverandør, som du kan bruge i ansøgningsprocessen. Dette indsender du på Sparenergi.dk, og når Energistyrelsen har godkendt tilbuddet, kan du påbegynde arbejdet med at få varmepumpen installeret. Når alt arbejdet er ovre, kan du bruge regningen til at fuldføre ansøgningen om tilskud.

Vælg den rette leverandør

Der er i dag utroligt mange leverandører på det danske marked for varmepumper. Det kan derfor være svært at vælge, hvem du vil bruge dine penge hos. Især fordi mange leverandører ikke er særligt transparente i forhold til prissætning, og du derfor kan være nødsaget til at bruge lang tid på at indhente forskellige tilbud. Nogle ting, du dog kan overveje, når du skal vælge leverandør, for at sikre en god oplevelse er:

  • Går de op i klimaet? Hvis du vælger at få en varmepumpe som følge af omtanke for klimaet, er det vigtigt, at undersøge om leverandøren også gør sit for at mindske CO2-aftrykket. Det kan for eksempel være gennem en klimaneutral hjemmeside, eller installatører som kører i el- og hybridbiler.
  • Tilbyder de montering og servicering af varmepumpen? For at gøre processen så let og overskuelig for dig selv som muligt, bør du undersøge, om leverandøren tilbyder installation og servicering af varmepumpen. På den måde skal du nemlig kun forholde dig til én kontaktperson, og du er sikker på, at den installeres af håndværkere, der har prøvet det før.